smile

Ortodoncija

Zdravlje orofacijalnog sistema

Terapija ispravljanja

krivih zuba doprinosi funkciji vašeg zagrižaja, zdravlju orofacijalnog sistema, ali i izgledu lica. Od velike je važnosti, da zubi budu dovedeni u ispravan položaj. Svaka nepravilnost se prenosi na zglob, a sledstveno i na mišiće lica i glave što uzrokuje hroničnu napetost i bol.

Sve više odraslih se odlučuje za ortodontski tretman zbog nepovoljnog rasporeda, gubitka zuba ili drugih indikacija. Savremena ortodontska rešenja omogućavaju veoma brz i siguran uspeh terapije bez konvencionalnih bravica koje se lepe na zube.

Providne folije (Invisalign)

INVISALIGN je trenutno najnapredniji sistem za nevidljivo ispravljanje zuba u svetu sa preko nekoliko miliona nasmejanih korisnika.

Tretman se sastoji od skeniranja zuba i izrade tankih providnih folija, koje se proizvode u Americi. Prave se od skoro nevidljivog materijala i vrlo su udobne za nošenje i korišćenje. Folije postepeno vrše pritisak na zube i precizno ih dovode u željeni položaj. Tehnologija koju primenjuju INVISALIGN alajneri omogućava da se svaki zub pomera u tačno predviđenom pravcu u tačno predviđeno vreme. Ovom metodom se vrlo brzo postižu rezultati sa znatno manje opterećenja za pacijenta. Osim izuzetno lakog održavanja higijene prednost ove metode u odnosu na klasične metalne bravice je i u kraćem vremenu tretmana kao i u estetskom pogledu. Ove providne folije vam pomažu da unapredite izgled vaših zuba, a da pritom niko ne primeti da ih nosite. Potpuno su nevidljive, pa je ovo je sjajna opcija za odrasle, tinejdžere i mlade koji ne vole da privlače pažnju okoline.

*Kada koristimo folije za ispravljanje zuba?

Folije koristimo u svim slučajevima:

  • Teskoba, razmak između zuba
  • Loša nagnutost zuba, posebno prednjih

INVISALIGN posebno izdvaja:

– providnost / nevidljivost
– komfor prilikom nošenja
– mogućnost skidanja
– kako odmah dobijete ceo terapijski niz folija ne morate dolaziti na ceste kontrole – posebno za pacijente koji žive ili rade van Srbije
– nesmetano održavanje oralne higijene (perete ih najmanje jednom dnevno pastom i četkicom za zube)
– nema poteškoća prilikom konzumacije jela i pića (ne postoje ograničenja pri izboru hrane)
– mogućnost intervencije na zubima
– bolje održavanje oralne higijene
– tanke su, providne i prijatne za nošenje
– u estetskom smislu su superiorne
– pre početka same terapije pacijent će znati tačan datum završetka! Nema potrebe za pitanjem: “Koliko ću ovo još nositi?”
– pomoću naprednih 3D tehnologija možete tačno videti kako će Vaši zubi izgledati

*Kako folije za ispravljanje zuba rade?

Nakon uzimanja otisaka gornje i donje vilice vrši se izrada modela, čijim skeniranjem se dobija digitalizovani-virtuelni model vilica. Sva pomeranja zuba radimo pomoću software-a, posebnog programa koji omogućava da svaki zub postavimo u željeni položaj. Kad smo virtualno doveli zube u željeni položaj, softver sva pomeranja deli na broj folija koje su potrebne da bi se postigao ovaj rezultat. Naime, svaka folija pomera zube 0,2-0,3mm u željenom smeru i to u periodu od 2-3 nedelje. Software –precizno predviđa i planira pomeranje zuba, tako da odmah izrađuje potreban niz folija – do 10 folija.

Pacijent terapiju počinje rednim brojem 1, koju nosi dve do tri nedelje. Folije se nose preko noći i što više u toku dana, za 24h bar 14-16 h. Kad se folija 1 lako stavlja i skida sa zuba vreme je da se pređe na sledeću foliju. Postupak se ponavlja do zadnje folije.
Zadnja folija se nosi i kao RETENCIONA, tj. zadnja folija je čuvar postignutih efekata terapije. Prvih mesec dana se nosi 14-16h dnevno, nakon toga se vreme nošenja postepeno skraćuje, a noćno nošenje se praktikuje bar 12 meseci.

*ONO ŠTO MORATE DA ZNATE!

Sertifikat
Ispravljanje zuba koristeći invisalign tehnologiju mogu izvoditi samo posebno sertifikovani specijalisti ortodoncije.                                                                                                                 

Uzorak
Prilikom dogovora o terapiji mora Vam biti pokazan uzorak na modelu zuba u originalnoj kutiji sa logom INVISALIGN.                                                                                                       

Aktivno učešće
10-20 dana nakon uzimanja otisaka pacijent će biti pozvan da pogleda 3D model svojih zuba pre i posle postupka terapije.
Protokol
Terapija počinje kada stigne kompletan set folija sa protokolom i rasporedom nošenja, svaka folija ima svoj bar kod.

Nije indikovana kod
postojanja mostova
– problema sa zagrižajem bočnih zuba
– problema sa rotiranim očnjacima i premolarima
– problema kod kojih je potrebno zube i vertikalno pomerati
– nedostatka samodiscipline nošenja folija 22 sata dnevno

 

Estetske bravice

Savremena ortodontska terapija donosi sa sobom veći komfor, lagodnost i samopouzdanje pacijenta, zamenom klasičnih metalnih „fiksnih proteza” bravicama koje su boje zuba ili providne.

Konvencionalne bravice

Konvencionalne bravice ili tz metalne fiksne proteze, i pored toga što se danas zamenjuju novim estetskijim rešenjima, i dalje postoje indikacije kada se ove proteze savetuju, a kao utešna informacija za pacijnta može da posluži činjenica da su i one uznapredovale na polju estetike, smanjenjem veličine same bravice i mogućnošću da se oko njih stave gumice u raznim bojama koje pridržavaju luk. Takođe, metalni luk lakše klizi duž metalne bravice, pa je moguće brže postići željene rezultate pomeranja zuba nego sa estetskim.

Inman

Inman je sjajno rešenje za lagano vođenje prednjih zuba u njihov idealan položaj. Ovaj tip terapije je brz, bezbedan i sa odličnim rezultatima u poređenju sa drugim sistemima za već 6 do 16 nedelja. S obzirom da je u pitanju pokretni aparat, komfor pacijent je neuporedivo veći u poređenju sa fiksnim ortodontskim aparatima.

6 months smile

6 months smile – je princip koji se bavi brzim dovođenjem prednjih zuba u željini položaj za 4 (lakši slučajevi) do 9(komplikovaniji) a u proseku 6 meseci. Bravice za ovaj tretman mogu biti i estetske i metalne jer suština je u hi-tech luku za povezivanje bravica, koji proizvodi malu kontinuranu silu za pomeranje zuba i time doprinosi efikasnosti i pre svega bezbednosti ovog sistema.

Stomatoloska ordinacija Beograd
Stomatoloska ordinacija Beograd
Stomatoloska ordinacija Beograd