smile

Savremena Protetika

Ulepšavanje Osmeha

Bezmetalne krunice i mostovi – Savremena protetika

koju promovišemo, podrazumeva detaljan i individualan plan terapije, kopjutersko dizajniranje i izrada krunica (CAD/CAM) koje idealno naležu na zube/implante i na kraju delikatno toniranje boje u cilju besprekornog estetskog uspeha.

Studije su dokazale da ovakve krunice, pored značajnih estetskih prednosti, zbog svoje precizne izrade prednjače i u dugoročnosti. Tokom trajanja terapije, izrađuju se privremena protetska rešenja koja omogućavaju da pacijent tih dana normalno funkcioniše, ali i pacijentu daje uvid o tome kako će budući zubi izgledati i funkcionisati, kao i da predloži evenutalne izmene.

Bezmetalna keramika propušta i reflektuje svetlost kao prirodan zub, i zbog toga ima izuzetna estetska svojstva. Postoje više vrsta bezmetalne keramike (Zircon, Empress, Alumina…) i u zavisnosti od individualne potrebe, predlaže se najoptimalnija. Sve one se kompjuterski dizajniraju i izrađuju, što obezbeđuje vrhunsku preciznost. Ovo je jako bitno zbog dugoročnosti same nadoknade, ali i zbog zdravlja okolnog tkiva i desni.

Veniri – keramičke fasete

Ukoliko je pacijent nezadovoljan oblikom ili veličinom svih zuba, moguće su minimalno invazivne korekcije koje će doprineti estetici osmeha.
Poslednjih godina aktuelne su fasete – veniri, čija je indikacija upravo promena oblika i boje zuba, bilo da li jedan ili vise zuba u pitanju.

Intervencije koje podrazumevaju ovakvu vrstu korekcija su bezbolne i predstavljaju svakodnevnu rutinsku proceduru u stomatološkoj ordinaciji.
Priprema zuba za postavljanje faseta podrazumeva minimalno ili nikakvo ( NONPREP ) uklanjanje zubne supstance. Nakon pripreme zuba stomatolog će uzeti otisak prema kome će tehničar napraviti model i na njemu venir.

Veniri su izrađeni od posebne keramike i mogu biti različite debljine u zavisnosti od potrebe za promenom boje ili nadoknadom zubne supstance. Nakon toga venir se fiksira posebnom vrstom cementa (kompozitnim cementom).

Uz pravilno odrzavanje zuba i potpornog aparata veniri mogu biti postojani na zubima i vise od 10, pa cak i do 15 godina.
U nasoj ordinaciji venire izdradjujemo od E-max Ivoclar keramike, koja je ujedno I najbolje resenje.

E-max Keramika je najkvalitetnija keramika koji se koristi u stomatološkoj industriji, i smatra se najboljim dostignucem u tehnologiju zubnih krunica. To je oblik keramike koji omogućava najbolji estetski izgled dopunjavanjem prirodnih zuba i traje duže. Ima privlačnu prozračnu boju i vrlo je izdržljiva sa dodatnom snagom koju dobija kompozitnim cememtima. E-max venir ima prirodan oblik i providnu boju koja omogucava tačno podudaranje boje sa pacijentovim prirodnim zubima,

Estetske krunice

Bezmetalne krunice ne sadrže “crni” metal kao osnovu, što doprinosi vrhunskom estetskom učinku. Estetske krunice se pažljivo planiraju i izrađuju kompjuterskom (CAD/CAM) tehnologijom, što obezbeđuje izvanrednu preciznost izrade i idealno prijanjanje krunice na zub. Time se čuva okolno meko tkivo, od čega zavisi zdravlje desni, a time i dugoročnost protetskog rada.

Uz detaljnu analizu i tesnu saradnju sa najboljim i najopremljenijim stomatološkim laboratorijama, dobijamo besprekorne rezultate i individualno profilisanu terapiju.

Konvencionalne krunice i mostovi

Konvencionalne krunice i mostovi se izrađuju od legura metala (kao osnovom) i različitim vrstama keramike kao estetskim pokrivačem. Ovakve krune i mostovi se još uvek vrlo uspešno koriste. Proces izrade je uveliko unapređen tako da se i one danas kompjuterski dizajniraju i izrađuju. Ovo doprinosi izuzetnoj preciznosti i dugoročnosti nadoknate.

Stomatoloska ordinacija Beograd
Stomatoloska ordinacija Beograd
Stomatoloska ordinacija Beograd
Stomatoloska ordinacija Beograd
Stomatoloska ordinacija Beograd
Stomatoloska ordinacija Beograd
Stomatoloska ordinacija Beograd
Stomatoloska ordinacija Beograd

Wax-Up

Wax up je 3D model koji predstavlja plan i predlog konačnog izgleda, što omogućava pacijentu da pre početka terapije stekne utisak o izgledu budućih zuba i pomogne pri predlaganju svoje vizije, kako bi aktivno učestvovao u kreiranju estetike osmeha.

Beljenje Zuba

Efikasna i sigurna metoda. Tamnija boja zuba se uspešno i dugotrajno prevazilazi. Moguće je momentalno beljenje u ordinaciji što predstavlja polučasovnu proceduru koja odmah daje rezultate. Druga opcija je pomoću indiviualnih folija koje pacijent nosi u slobodno vremene po instrukciji lekara. Obe metode su bezbolne i bezbedne.

Produžavanje kruna tzv. (gummy smile)

Prva stvar koju primetite na nekome jeste OSMEH. Savršen osmeh nisu samo blistavo beli zubi, već i savršen sklad između zuba i desni. Ukoliko mislite da su vaši zubi mali ili da je vidljivost desni prilikom osmeha dominantna, dobra vest je da se taj, više estetski problem, moze rešiti.

Prekomerna vidljivost desni ili tzv. GUMMY SMILE ne mora biti razlog gubitka vašeg samopouzdanja.

Sta je uzrok nastanka Gummy smile-a i kako se on moze resiti?

  • 1. Prerazvijene desni
  • 2. Hipertrofična gingiva
  • 3. Kratki i i istrošeni zubi
  • 4. Hipermobilnost gornje usne 

Indikovana je i kombinovana terapija, gde se pored navedenih primenjuje i botoks, koji ne predstavlja trajno rešenje, jer ga treba ponavljati na svakih tri do šest meseci.

U navedenim situacijama radi se:

  • 1. Gingivektomija – hirurško uklanjanje viška desni, pri cemu se koriguje i kost ispod desni u cilju sprečavanja vraćanja desni u prvobitan položaj;

  • 2. Gingivoplastika – uklanjanje viška desni, preoblikovanje i dovođenje u željeni položaj u odnosu na zube;

  • 3. Protetska terapija – najbolje estetsko rešenje jesu bezmetalne krune ili fasete-viniri kojima se može postići odgovarajući oblik, veličina i boja zuba;

  • 4. Ortodontska terapija – postavljanje zuba u željeni položaj;

  • 5. Repozicija gornje usne- hirurška intervencija spuštanja gornje usne.

Stomatoloska ordinacija Beograd
Stomatoloska ordinacija Beograd
Stomatoloska ordinacija Beograd

Podizanje zagrižaja

Vremenom se zubi troše, što dovodi do gubitka visine zagrižaja. Pored funkcionalnih problema (vilični zglob i žvakanje) esteski neostatak je veoma uočljiv. Dolazi do skupljanja donje trećine lica i izražene pojave linija (bora) oko usta. Multidisciplinarnim pristupom ovom problemu, uspešno se uspostavlja normalna funkcija vilica, a lice dobija nekadašnji “mlađi” izgled.

Estetske plombe

Najnovija generacija belih (kompozitnih) plombi omogućava savršene estetske rezultate uz odlična fizička svojstva.

Proteze (Implantno nošene)

Mobilna protetska rešenja, popularno proteze, su danas manje zastupljene. Ipak, kod pacijenata kod kojih su neophodne, moguće je vrlo jednostavnom procedurom značajno olakšati njihovo nošenje i povećati im stabilnost pomoću mini implanata.